Túlélő tippek otthoni hajfestéshez – 1. rész

Kedves Olvasó!

Mindig szerettem ellátni a vendégeimet, vagy akár az ismeretlen érdeklődőket jó tanáccsal a hajápolás területén. Nem gondolom, hogy nekem attól kevesebb vendégem lesz a szalonban, ha ugyanazokat a trükköket alkalmazza otthon valaki, amiket én is, amikor éppen nálam jár. Nekem mindig az a fontos, hogy bárki a lehető legkevesebb energia befektetéssel ki tudja hozni a legtöbbet a hajából. A hétköznapi életben is fontos a kiegyensúlyozottság… A tökéletes, vagy a tökéletes-közeli frizura elkészítéséhez elhagyhatatlan a haj típusának megfelelő ápolás. Ennek megállapítása azonban sokszor még a fodrászok számára sem egyszerű, de erről majd igyekszem a későbbiekben részletesebben írni. Most legyen szó a hajfestésről.

Akik járnak hozzám, természetesen nagyon szívesen megadom számukra az általam használt színkódot, és segítek választani festéket akár fodrászkellékestől, akár drogériából próbálnak vásárolni. Lehet, hogy olyan is olvassa ezt, aki nem festi a haját, és azt gondolja, ennél most sokkal nagyobb problémák is vannak a világon, akár a közvetlen környezetünkben is. És igaza is van. Mégis, akinek ez fontos, akinek ez segítség ép ésszel túlélni ezt az időszakot, annak én segíteni fogok. Elmondom, hogyan érdemes a festéket kiválasztani, aztán arról is írok, hogyan tudod magadnak befesteni otthon, a fürdőszobában. Ha sikerül rávenned valamelyik családtagodat, hogy befesse a hajad, az nagy áldás (lehet), de nekik is szolgálok majd 1-2 jó tanáccsal.

Először is a hajfesték kiválasztásának szempontjai:

– Ne most akarj újítani, kísérletezni, mert nem lesz aki helyrehozza! Most a túlélésre megyünk. (Mondjuk az otthon kísérletezést normál esetben egyébként sem ajánlom…)
– Szerencsés vagy, ha nincs nagy eltérés a festett és az eredeti hajszíned között, neked lesz most egyszerűbb.
– A szőkéknek jóval nehezebb a helyzetük. Létezik olyan hajtípus, amin egész jól működnek a bolti festékek is, és gyönyörű hamvas szőkék tudnak belőle készülni. Lehet, hogy kicsit szárazabb hajat eredményez, mint egy jó minőségű professzionális hajfesték esetében, de most ugye csak néhány alkalomról van szó, az alatt biztosan nem történik semmi visszafordíthatatlan. Persze csak ha nem akarsz világmegváltó lenni, és betartasz bizonyos szabályokat!
– A legnehezebb most azoknak, akik a sötét hajtövüket szokták világosabb színre festeni. Olykor nekem is kissé belecsorbul a bicskám abba, hogyan fessek szép (esetleg hamvas) szőkét valakinek egyetlen lépésből, azaz a haj tövének szőkítése nélkül. Nem megyek bele nagyon, de lentebb mutatok nektek egy ábrát, milyen színek dominálnak egy-egy természetes hajszín alatt, ha kicsit is megpiszkáljuk a festéshez nélkülözhetetlen oxidációt előidéző aktiváló szerekkel. Köznapi nyelven nevezzük csúnyán hidrogén-peroxidnak… Tehát ha nagyobb lépésben próbálunk világos szőke hajszínt készíteni, bizony könnyen előjönnek a nem kívánt, sárgás-rezes árnyalatok… Az én javaslatom, hogy otthon, -főleg bolti termékekkel- ne várjunk csodákat. Törekedjünk inkább egy elfogadható hajszínt kialakítani. Óriási szerencse, hogy évek óta hódít az ombre/ balayage/ fallayage/ rooting és még hosszan sorolhatnám… A lényege, hogy általában egy sötétebb hajtő társul egy világosabb hajvéggel. Tehát, egyáltalán nem ciki mondjuk, ha nem egységes szőke hajat hordasz. Sőt…

Javaslom ezt a megúszós színválasztást erre a tavaszra, aztán ha újra megnyitnak a szalonok kapui, lehet kérni a fodrászoktól mindenféle átalakítást. Biztos lehetsz benne, hogy a fodrászod ki lesz éhezve valami új dolog megalkotására.

62-0

SZEMLÉLTETŐ TÁBLÁZAT A REJTETT PIGMENTEKRŐL

A fenti táblázatról annyit feltétlenül tudni kell, hogy ez fodrászoknak készült, és csak egy áttekintést adó tájékoztató a színmélység és a hozzá tartozó pigmentek kapcsolatáról. Kizárólag azért teszem közzé ebben a bejegyzésben, hogy lássátok, milyen erőteljes színpigmenteket rejt a természetes hajszínetek.

FIGYELEM, EZ FONTOS! OLVASD EL TÖBBSZÖR IS!!!
A valóságban minden szín 2 árnyalattal sötétebb, mint ebben a táblázatban. Tehát, aki bemegy a boltba és azt mondja, világosbarna (5-ös színmélységű) hajfestéket kér, nagyon nem fog örülni, mert az a “fodrászati” 5-ös az a táblázatban szereplő 3-as színnel egyenlő. Ha valaki az ebben a táblázatban szereplő 6-os színt szeretné magának, az 8-as festéket kell, hogy tegyen a hajára. Remélem érthető…. Például az én hajam 7-es (természetes középszőke elnevezésű) festékkel van festve. Hiába természetes, a vöröses árnyalata átüt a festéken, mert a természetes hajszínem a táblázatban szereplő 4-5 színek között van. Van az a hajfesték, ami a vörösességet teljesen el tudja fedni, de annak annyira paróka hatása van, hogy inkább kiegyezek ezzel a meleg csillogással…

De itt rögtön jöhet is a színárnyalat téma:
Ez a második meghatározó eleme egy hajszínnek. Általában két csoportba lehet osztani. Vannak a meleg és a hideg árnyalatok.
A meleg árnyalatok közé tartoznak a természetes, az arany, a homok, a csokoládé, a réz és a vörös színek. Ezek mindig picit világosabbnak látszanak.
A hideg árnyalatok közé soroljuk az intenzív természetes hajszínt (jobban fedik az ősz hajszálakat, cserébe kicsit sötétebbek), ide jöhetnek a bézs színek (ez hatásában függ a természetes alapszínben fellelhető meleg pigmentektől is), valamint a hamvas, gyöngyház, metál, matt, hamu, lila hajszínek. Utóbbiak inkább sötétebb színmélységben használatosak. A hideg árnyalatok mindig sötétebb hatásúak azonos színmélységű, melegebb árnyalatú társaiknál.

A (szép) hideg árnyalat egyszerű kialakításához kell némi szerencse is, amit főként maguk a gének hordoznak. Nem azt mondom, hogy nem lehet, hanem azt, hogy nehezebb; egyes esetekben sokkal nagyobb szakértelmet kíván, mint szerencsés társaik esetében. Tehát ha valaki tudja, hogy esetében a fodrásza is nehezen birkózik meg a szép hamvas árnyalattal, biztonságosabb, ha nem most próbálja megugrani ezt a feladatot.
Elmondom, milyen esetleges problémákat hordoz magában: a hajtő sárga marad, mellette viszont kialakul egy szürke csík. Ezt persze követi a szép szőke, ami eddig is volt, de a sárga/szürke csík megjelenésekor ez semmit nem számít. Ha valaki még a hajvégre is ráhúzza a hamvas festéket (mert mondjuk maradt még a kikevert mennyiségből), könnyen “bekaphatja” a hajvéget, és az is szürke lesz itt-ott…
Az én javaslatom a saját vendégeim számára is, hogy inkább válasszanak most egy biztonságosabb, picivel sötétebb natúr hajfestéket, és vállalják be erre a kis időre valamelyik trendi melírtechnika hatást. Ez lehet egy natúr 8-as vagy 9-es hajfesték. De ha valakinek a természetes hajszíne 8-as színmélységű (a fenti táblázatban 6-nak néz ki), vagy akár világosabb, természetesen választhat játékosabb színeket is.

Javaslom, hogy szerezzetek be 2 hajfestésre való adagot, ki tudja milyen lehetőségeink lesznek a közeljövőben.

A hajfestés módjáról később írok. Ha bármi kérdés van, csatlakozzatok a Facebookon frissen létrehozott csoporthoz, és tegyétek fel ott. Rendkívül kreatívan a csoport neve: “Hajápolás otthon – Tóth Ari”

Amint lehetőségem van, minden felmerülő kérdésre válaszolok.

Vigyázzatok magatokra!