Túlélő tippek otthoni hajfestéshez – 2. rész

Az előző írásomban kifejtettem, milyen szempontokat kell figyelembe venni a hajfesték kiválasztásakor. Most leírom, hogyan tudod otthon kivitelezni.

Általában két, merőben eltérő típusú hajfestéket lehet beszerezni, ha magunknak akarjuk  (vagy vagyunk kénytelenek) festeni a hajunkat. Vannak a drogériás és a professzionális hajfestékek.

A drogériás hajfesték dobozában általában minden megtalálható, ami szükséges a művelethez, sőt, némelyik tartalmaz még egy kis kiszerelésű hajápolót is. Ecset nincs hozzá, itt az ujjunkkal kell ügyeskedni, ha azt akarjuk, hogy mindenhová jusson az anyagból. A foltosra festés ebben az esetben valamivel sanszosabb, de ha valakinek nem annyira jó a kézügyessége, a semminél ez mindenképpen jobb megoldás. Szőkéknél ecset nélkül én nem javasolnám… Ha van otthon ecset, akkor a jobb eloszlatás érdekében érdemes az érzékenyebb területeken a festés végén “átfésülni” a hajtőnél, de a felvitelben a festék állaga miatt inkább árthatunk vele.

A professzionális hajfesték beszerzése fodrászkellékesnél, esetleg fodrászatban lehetséges. Valószínűleg a kellékesnél kedvezőbb áron lehet megvásárolni, de mivel most kevés a mozgásterünk, próbáljátok meg esetleg valamelyik még nyitva levő fodrászatban beszerezni. Kicsi fodrászatokban nem biztos, hogy tartanak nagy készletet, bár ebben a helyzetben szerintem mindenki megpróbál segíteni a másiknak…

A hajfesték mellé feltétlenül szükséges a világosítás mértékének megfelelő oxidálószert is vásárolni. A hivatalos ajánlás szerint ez a következő:

  • sötétebb, vagy azonos színmélységű festék használatakor: ha nincs, vagy kevés az ősz hajszál, mehet a 3%; sok ősz haj esetén 6% szükséges a jó fedőképességhez.
  • 1 árnyalattal világosabb festék használatakor 6%
  • 2 árnyalattal világosabb festéknél 9%
  • 3-4 árnyalattal világosabb festéknél 12% használata szükséges.
  • Nagyobb világosítással is lehet próbálkozni, de ott nagy esélye van a nem kívánt színeknek…
  • Ha valakinek már több, mint 65% az ősz hajszála és vékonyszálú a haja, világosabb szín festésekor is elegendő lehet a 6% oxidálószer használata.

Egyéb, általános tapasztalatok:

  • A nagyon vékony szálú hajat gyakran világosabbra “szívja ki” a festék
  • Ősz hajnál a biztos fedés érdekében, javaslok egy sűrűbb állagot. Picivel kevesebb oxidálószert teszel bele, és már kész is van…
  • Porózus (sérült) hajnál törekedjetek arra, hogy a festék csak a haj tövére kerüljön, illetve rendkívül körültekintően vizsgáljátok meg, hogy szükséges-e 6%-nál erősebb oxidálószert használni.

 

A professzionális festékekhez szükséges ecsetet használni, mivel az egy sűrűbb állagú keverék lesz, kesztyűvel nehéz eldolgozni. Ha most veszel ecsetet, próbálj közepes erősségűt választani. Ha túl merev a sörtéje, esetleg karcolhat, ha túl lágy, akkor pedig nem vezeti rendesen az anyagot. Persze ha nagyon oda tudsz figyelni, bármivel meg tudod oldani.

A bolti festékeket sokszor saját flakonjában össze lehet keverni, és a kis csőr segítségével már lehet is locsolni a fejre, hajtőre! Sűrűbb festék esetében egy műanyag, vagy üveg edényben célszerű összekeverni a kívánt mennyiséget. Ennek a kiszámolásához tökéletes egy konyhai mérleg. Természetesen az edény a mérleg bekapcsolásakor már legyen rajta, aztán jöhet a matek.

Ha nincs konyhai mérleged, akkor sincs nagy baj. A professzionális festékeken általában van egy felosztás, ami 1/4, 1/2 és 3/4 részre tudja osztani a benne levő anyagot. Általában egy tubus 60 ml festéket tartalmaz, ami 50 gramm festéknek felel meg. Ez egy normál, teljes hajtő festésnek megfelelő mennyiség, normál vagy vékonyszálú haj esetében, 3-5 hetes lenövéssel.

Nem biztos, hogy ezzel leszek most a legnépszerűbb, de adnék egy egyáltalán nem professzionális javaslatot: Nyugodtan használd a megúszós verziót, főleg az első festésnél. Sötétebb, vagy közepesen világos hajaknál simán megteheted, hogy csak ott fested be, ahol látványosabb a lenövés. Később részletezem… Ebben az esetben elég csak úgy negyedannyi festéket kikeverned. A hatóidőt viszont ebben az esetben is be kell tartanod! Ez a módszer éppen elegendő arra, hogy végre feloldódjon a benned levő nyomás, amit a bezártság okoz, valamint a festő kurzus kezdő lépését is kipipálhatod.

Természetesen, ha rögtön az egész felületet be akarod festeni, nyugodtan csináld meg. A haj hosszának festését viszont meghagynám későbbre, a szakembereknek.

Különböző gyártók, különböző arányokat adhatnak meg a festék kikeveréséhez. 1:1, 1:1,5 vagy 1:2 arány az általános. Tehát 50g festékhez 50g vagy 75g vagy 100g oxidálószer javasolt. Ez az arányszám általában a dobozon szerepel, de ha van hozzá leírás, ott biztosan meg lehet találni.

 

Mielőtt a technikai részbe belekezdenék, SZERETNÉM FELHÍVNI MINDENKI FIGYELMÉT, HOGY AKINEK MÉG SOHA, VAGY MÁR ÉVEKKEL EZELŐTT VOLT FESTVE UTOLJÁRA A HAJA, AZ ELSŐ FESTÉS ELŐTT KÖTELEZŐEN VÉGEZZEN BŐRPRÓBÁT!  Legalább 48 órával a tervezett hajfestés előtt egy kis mennyiséget ki kell keverni (pl 1-1 grammot) és egy 10 forintosnyi területen be kell kenni egy vékony felületű bőrünket (alkar, fül mögött…) a keverékkel. A leírásban szereplő hatóidő (kb 30-40 perc) után le kell mosni a festéket, és 24-48 óra múlva le kell ellenőrizni, nem történt-e allergiás reakció. Ha erősen bepirosodott, vagy kiütések jelentek meg, netán ennél komolyabb tünet is jelentkezett, azonnal be kell venni valamilyen antihisztamint, és el kell felejteni a hajfestést! A Calcium-sandozt ebben az esetben tessék elfelejteni; ami hatásos, az lehet Cetirizin, Lordestin, Aerius vagy hasonló hatóanyagokat tartalmazó szerek.

Tehát, ha biztos vagy benne, hogy nem várható semmilyen allergiás reakció a festéktől, kezdődhet az akció.

Először is, készítsd fel a családot. Főleg, ha pici gyermek is van otthon, komolyan meg tudnak ijedni. Készíts elő mindent, mert festett hajjal nem célszerű behajolni a ruhás szekrénybe. Se. Amire szükséged lesz:

  • Olyan ruhanemű legyen rajtad, amiből alulról ki tudsz bújni
  • Hajfesték
  • Oxidálószer
  • Mérleg
  • Tál (műanyag vagy üveg)
  • Ecset
  • Kesztyű (gumi vagy nylon)
  • Törölköző, amit nem sajnálsz. Ha ügyesen mosod le, akkor nem lehet baja a törölközőnek, mert alaposan ki van mosva a festék a hajadból.
  • Esetleg az ellenőrzéshez egy kisebb tükör

És most folytassuk egy kis anatómiával:

man-head-divisions-scheme-vector-18358668man-head-divisions-scheme-vector-18358680

A feje tetejét mindenki meg fogja találni. Erős forgó estén kicsit hátrébb is lehet csúsztatni a választó vonalat, ami a képen függőleges. Ne menjünk bele, hogy a képek mennyire arányosak, a lényeget le lehet szűrni belőle.

Amikor én a vendégeim, vagy a saját hajam festem, 4 részre osztom a területet. (1.) A hátsó rész, ami lehet a függőleges vonal mentén, (erős forgó esetén kicsit hátrébb csúsztatva) ez összekötve a két fül hátsó részével. “Megúszós” verzió esetén a hátsó részt szinte teljes mértékben el lehet felejteni. Az első részt három részre osztom, hasonlóan, mint ahogyan a képen szerepel. Meg lehet oldani a felosztások nélkül is, rövid hajnál pláne, de engem segít megelőzni a káoszt. Tehát az első részen van a jobb és bal oldal, illetve a köztes rész, ami kb a frufru vonala hátrafelé meghosszabbítva.

 

Leírom, én hogyan szoktam magamnak festeni…

  • Elsőként a kész keverékkel befestem a határvonalakat, hogy utána könnyebben tudjak lapozni.
  • Hátulról előre haladva kezdem festeni a középső részt. Max 1 cm passzékat (részeket) választok le, és próbálom az ecsettel a választék szélét eltalálni, majd főleg a hátralapozott rész tövéhez felkenni az anyagot. Próbáljatok ne sokkal nagyobb lépésekkel haladni, hogy mindenhova jusson a festékből. Ha túl vastag a passzé, nem tud áthatolni rajta a festék, és egyenetlen lesz a szín. 
  • Ha kész a középső rész, tetszés szerint folytatom valamelyik oldalsó résszel. Próbáld tartani a vízszintes leválasztásokat, így jobban tudod követni a már befestett területeket.
  • Ha a “megúszós” verziót választottad, itt szinte már be is fejezted, viszont annyit javasolnék még, hogy hátul, a kontúrokat (a hajad szélét…) óvatosan, esetleg egy kis tükör segítségével még fesd be, hogy ha összekötöd a hajad, ne legyen feltűnő a trükk. De ki is hagyhatod ezt a lépést, már így is eleget tettél a lelki békéd érdekében.
  • Aki viszont teljesen be szeretné festeni a haját, az most szedje össze a maradék energiáját, és a felkarjában levő összes erőt, mert szüksége lesz rá. A fej tetejétől hátrafelé, szép, 1 centis csíkokban haladj tovább a tarkód irányába. Szerencsés, ha van otthon olyan rögzített, de mozgatható tükör, amivel be tudod lőni, hogy a hátsó részedet  is lásd, de így is lesz egy kis csavar a dologban, mert tükörből, fordított kéztartással dolgozni egyáltalán nem egyszerű dolog. Persze nem is lehetetlen, mindenesetre nagy koncentrációt igényel. Nekem nincs ilyen tükröm, ezért én használok egyéb érzeteket a siker érdekében. Kb egy ujjnyi leválasztásokkal dolgozom, aminek kiméréséhez simán oda is teszem az ujjam. A hajamat nem hajtom fel teljesen függőlegesen, hanem hagyok egy kisebb szöget, aminek nekiütköztetem az ecsetet, így vezetve le a haj tövéhez, amíg nem érzem meg a bőrömön a hideg festéket. Ha ez az érzés nincs meg, akkor a töveden könnyen megmarad az eredeti hajszíned (lenövésed), és oda kened a festéket, ahol nincs is rá szükség.
  • A kontúrokat ellenőrizd le, ha maradt még festék, tehetsz egy újabb réteget a kényes (ősz) területre.
  • Ha úgy látod, túl sok festék került a nyakadra, füledre, homlokodra, vizes zsepkendővel, vattapamaccsal még frissen töröld le.
  • Kezdődhet az időmérés

Ne ijedj meg, ha sokáig tart felkenni a festéket, a legtöbb gyártó úgy állítja össze a komponenseket, hogy az összekeveréstől csak 15-20 perc után kezd el dolgozni az anyag, biztosítva ezzel az egyenletes színképzést, és a hatóidő letelte után sem kezdi el azonnal, gyorsan sötétíteni a hajszínt.

Miután letelt a meghatározott idő, ki-ki lehetősége szerint kezdje meg a lemosást.

Először fel kell emulgeálni a festéket. Kevés vizet kell locsolni a festett részre, és (lehetőleg újra kesztyűben) el kell kezdeni masszírozni. Kicsit sikamlósnak kell lennie, mintha egy nagyobb adag balzsamot masszíroznánk a fejünkre. Ha nem elég sikamlós, jöhet még hozzá egy pici víz. Ezzel tudod biztosítani, hogy a festék megfelelően feloldódjon a fejbőrödről. Próbáld meg ne túláztatni, és egyből lemosni, mert ilyenkor marad meg a festék színe a fejbőrödön. Ha mindenhol alaposan fellazítottad a festéket, jöhet a folyó vízzel való alapos öblítés. Ezt követően ajánlott kétszer megmosni samponnal, hogy tuti feloldódjanak a maradék festékszemcsék, végül balzsam, öblítés, törölköző és kész.

Remélem, mindenki csodaszép végeredményt kap. Ha tartós hajszínt szeretnétek, fontos a megfelelő hidratálás. Nem kell festett hajra való ápolókat használni. Persze lehet, ha nincs más prioritás. De a szépen fénylő haj titka a hidratáltság.

Sok sikert!