Barátunk, a hajbalzsam

Megpróbálom röviden összefoglalni a mindenkit megmentő mondanivalómat a balzsamok, pakolások használatáról.

Először is helyre kell tenni a hajápolással kapcsolatos legfontosabb tényt, miszerint sampont a fejbőrünknek, hajtövünknek megfelelően; balzsamot/hajpakolást a hajhossz és hajvégünknek megfelelően válasszunk!

Egyik leggyakoribb probléma például a könnyen zsírosodó haj. Sajnos erre a problémára sokan azonnal elkezdik használni a zsíros hajra való sampont. Ez viszont csak minimális hasznot hoz, ugyanis a legtöbb esetben csak kiszárítja a fejbőrt. A fejbőr megpróbálja pótolni az elveszített zsír réteget, ezért jobban ráfeszül (szó szerint) a faggyú termelésre…
Zsíros hajra való sampont egyetlen esetben lehet ajánlani, amikor valakinek a tipikusan “kamasz-szagú” zsírosodó haja van, sok esetben tág pórusú arcbőrrel párosulva. Minden más esetben meg kell vizsgálni a hajhossz/ hajvég szerkezetét, rugalmasságát, vastagságát; tudni kell mindent az elmúlt hónapok, évek alatt folytatott kémiai beavatkozásokról. Lehetséges, hogy egyszerűen csak a vékonyszálúságán kell segíteni, és minden probléma megszűnik.

A legtöbb esetben azok a nők nem használnak a hajbalzsamot, akik attól félnek, hogy az elnehezítheti a hajukat. Pedig egy jól megválasztott termék csodákat tud művelni a hajunkkal, és sokkal kezelhetőbbé tudja tenni azt.

A hajbalzsam használata mindenkinek ajánlott, akinek 5 cm-nél hosszabb a haja.
Az ok, hogy a sampon,- ami megtisztítja a hajunkat a szennyeződéstől- célja elérése érdekében LÚGOS kémhatású. Ezt pedig semlegesíteni kell egy SAVAS kémhatású anyaggal.

Most mindenki vegyen egy nagy levegőt, és gondolja végig, mit gondol a hajáról. Csillogó, fakó, recsegős, vékony, durva, gubancolódik, stb… Keresd meg az összesből a legaggasztóbb problémát. Ha mondjuk nemrég (vagy többször is) volt szőkítve, akkor ajánlott első körben egy regeneráló kúra használata. Ez után a szín is tartósabb lesz, és puhább lesz a hajunk. Általában ez egyszeri nagyobb kiadást szokott jelenteni, de mindig jelentősen segít a hajszerkezet újraélesztésében. Ha ez megvolt, jöhet a rendszeres hidratálás. Amit szintén ki lehet választani a haj típusának, aktuális állapotának megfelelően. Vékony szálú hajra volumenizáló, vastag szálú hajra intenzíven hidratáló balzsamot/pakolást. Van egy nagyszerű termékcsoport is a piacon, amelyik sok esetben tud megoldást nyújtani, pedig valószínűleg senki nem gondolna rá. Ez a fiatalító termékcsalád, amelynek úgy állítják össze a hajápolóit, hogy maximális táplálást tudnak biztosítani anélkül, hogy elnehezítenék a hajat. A legtöbb vendégem vonakodva kezdte el használni, de végül mindenki hálás volt az ajánlatért. Vannak szerencsések, akinek csodásan kezelhető a hajuk, és nem igényel mást, csak egy általános karbantartást. Viszont hosszú haj esetén még nekik is ajánlott egy általános hidratáló ápolás.

A megfelelő ápolók megválasztása mellett viszont még egy nagyon fontos dolgot tudni kell. Bár gyakran mosunk hajat, nem mindegy, HOGYAN:

  1. Egy gyors mosás a samponnal, hogy a felszínen levő szennyeződést leoldjuk.
  2. Alapos! öblítés (hiszen a több napos por, városi, munkahelyi szennyeződés a hajunk felszínére tapad)
  3. A második samponos mosás. Ezzel már lehet játszani. Kicsit bemasszírozni, (indokolt esetben) korpás/zsíros hajra való sampon habját fenn lehet hagyni pár percig, hogy ki tudja fejteni a hatását. A többi típust nem szükséges.
  4. Alapos öblítés.
  5. Ha van kéznél törölköző, a legjobb azzal felitatni a vizet, ha nincs, csavarjuk meg kicsit a hajunkat, hogy ne maradjon benne felesleges víz, ami gátolná az ápolók felszívódását.
  6. A megfelelő balzsam/pakolás használata a hajunk teljes hosszára.
  7. Hatóidő kivárása.
  8. Végezetül: öblítés emulgeálva!

Erről bővebben a következő írásomban beszámolok.

(fotó: freepik)